Za kosilo, je potrebno včasih prilagoditi jed, saj se lahko putika pri komu poslabša

Od fanta brat je imel putiko. Zanj sem izvedela, ko sem prvič pripravljala družinsko kosilo, tudi za njegove sorodnike, saj sem mogla biti pazljiva pri izboru hrane. Sicer takrat še nisem vedela, kaj putika sploh je. Zdaj pa vem, da gre za vrsto artritisa, ki se pojavi zaradi prekomerne sečne kisline v telesu, ki se začne nabirati v obliki kristalov v sklepih.

Za kosilo, je potrebno včasih prilagoditi jed, saj se lahko putika pri komu poslabša

To pa velikokrat povzroča vnetje, bolečino in otekanje. Velikokrat je prizadet ravno palec na nogi, in tudi brat od mojega fanta je imel ravno tako, na nožnem desnem palcu. Nisem pa vedela, da lahko pride tudi na gleženj, kolena, zapestja in komolce. Načeloma, lahko takšno bolezen kot je putika dobi vsak, je pa predvsem odvisno od same genetike, same prehrane, alkohola, prekomerne telesne teže in pa tudi nekatere bolezni in zdravila, lahko povečajo stanja in tveganja za putiko. Tako njegov brat včasih tudi jemlje prav zdravila za putiko, ki mu lajšajo bolečine in zmanjšujejo njegovo vnetje. A vseeno se raje strogo drži dietne prehrane. Zato pa vedno poudarja, na kakšnih kosilih, da česa ne sme jest, ali pa se takšnim kosilom se raje izogne.

Tako sem se naučila, da če je putika problem, da ta oseba ki jo ima, ne sme jesti naslednje: 

  • rdeče meso, kot je govedina, jagnje in divjačina; 
  • tudi drobovina kot so jetrca, ledvičke, možgani srce, ali ostali organi ki se velikokrat pojavljajo kot razne specialitete, niso zaželene;
  • morski sadeži, kot so školjke, in tudi sardele, inčuni, postrvi, skuše, tune… to velja tudi za razne ribje konzerve
  • razno predelano meso, kot so tudi klobase, salame, slanine,…
  • alkoholne pijače, še posebej pivo in žgane pijače, povečajo nastanek sečne kisline,
  • sladkorji in sladkana živila, tako v sladkanih pijačah, gaziranih pijačah, energijskih napitkih in pa tudi razne sladkarije in peciva.

Tako sem zanj ali pa za vse, vedno pripravila raje kaj z piščančjim mesom, sicer tudi tega naj ne bi smel v prevelikih količinah, in tudi z kakšnimi gobami, je pa zato bila priloga vedno kot krompir in pa raznorazne testenine ali riž.