Naravni zdravilni dejavniki

Termalna voda, fango in šota

V Termah Dobrna imamo tri naravne zdravilne dejavnike, priznane s strani Ministrstva za zdravje Republike Slovenije: termalna voda, fango in šota.

TERMALNA VODA

Topli vrelec na Dobrni so poznali že stari Kelti in Rimljani. Leta 1403 se je voda prvič uporabljala v zdravstvene namene. Od leta 1542 pa velja termalna voda na Dobrni za idealno sredstvo pri zdravljenju ginekoloških in uroloških obolenj, revmatičnih in revmatizmu sorodnih obolenj, zdravljenju bolezni in poškodb gibalnega sistema.
Termalna voda Dobrne je zelo zdravilna tudi za bolnike s perifernimi obolenji ožilja, za bolnike z nevrološkimi težavami, za vse s sladkorno boleznijo, povišanim krvnim pritiskom, lažjimi obolenji srca in dihal.

S pridom jo že desetletja uporabljamo za utrjevanje organizma in izboljšanje celotne psihofizične kondicije posameznikov in skupin. Zaradi kalcijevih ionov, ki jih voda vsebuje, deluje termalna voda iz Dobrne protivnetno in protialergično pri vseh kroničnih vnetjih prebavil in sečil. Ob tem pospešuje odvajanje vode iz telesa. Posredno pomaga pri izločanju ledvičnih in žolčnih kamnov iz telesa. Alkalna termalna voda s temperaturo ob izviru okoli 35 do 36,5 °C, ki vsebuje primerne količine kalcija, magnezija in hidrogenkarbonata, je glavni zdravilni dejavnik v Termah Dobrna.

Sestava termalne vode Term Dobrna

Sestavina g/l Sestavina g/l
Litij 0,000005 Kalij 0,0744
Natrij 0,00393 Kalcij 0,00093
Magnezij 0,0210 Klorid 0,00110
Aluminij 0,000014 Sulfa 0,0179
Cink 0,000034 Hidrogenkarbonat 0,3186
Nitrat 0,00142 Železo 0,000026
Hidrofosfat 0,00005 Baker 0,000016

 

FANGO

Fango je anorganski peloid, preperela vulkanska kamenina z imenom bentonit. Zmlet bentonit pomešamo s termalno vodo. Fango ima toplotni in mehanski učinek. Segret na 40 °C do 45 °C pospešuje metabolizem, zdravilne in reparatorne procese v tkivih, mehča in zmanjšuje zarastline in brazgotine. Uporabljamo ga kot blatno oblogo ali blatno kopel. Fango obloge in kopeli priporočamo pri bolečinah v sklepih, hrbtenici ali križu ali pri mišičnih bolečinah in revmatskih obolenjih.

Pomaga pri presnovi organizma, pospešuje potenje in izločanje odpadnih snovi ter tako spodbuja razstrupljanje telesa.

ŠOTA

Šota je organski peloid. V njej so prepereli ostanki rastlin, ki vsebujejo nizke doze estrogenih hormonov. Šota ima toplotni, kemični in mehanski učinek. Pomešana z vodo in ogreta na 40 do 45 °C pospešuje zdravilne procese v telesu in izboljšuje metabolizem. Podobno kot fango zmanjšuje in mehča zarastline in brazgotine.

Kopeli s šoto priporočamo za spodbujanje opisanih funkcij organizma in krepitev obrambnih sposobnosti telesa, pri zmanjšani gibljivosti sklepov in pri bolečinah revmatskega in degenerativnega izvora.